Marjane Satrapi

   Satrapi je rođena u Raštu , Iran. Odrasla je u Teheranu u iranskoj porodici srednje klase i pohađala je Lycée Razi na francuskom jeziku . Oba njena roditelja su bili politički aktivni i podržavali su marksističke ciljeve protiv monarhije posljednjeg šaha . Nakon Iranske revolucije koja se dogodila 1979. godine, oni su bili pod vlašću muslimanskih fundamentalista koji su preuzeli vlast. 

Tokom svoje mladosti, Satrapi je bila izložena rastućoj brutalnosti različitih režima. Mnogi njeni porodični prijatelji bili su proganjani, uhapšeni, pa čak i ubijeni. Pronašla je heroja u svom stricu po ocu, Anoošu, koji je bio politički zatvorenik i neko vrijeme je živio u egzilu u Sovjetskom Savezu . Mlada Satrapi se jako divila svom stricu, a on je zauzvrat obožavao nju, tretirajući je više kao kćer nego nećakinju. Kada se vratio u Iran, Anoosh je ponovo uhapšen i osuđen na smrt. Anoushu je noć prije pogubljenja bio dozvoljen samo jedan posjetilac i on je zatražio Satrapi. Njegovo tijelo je sahranjeno u neobelježenoj grobnici u zatvoru.

Iako su je Satrapini roditelji ohrabrivali da bude jake volje i brani svoja prava, postali su zabrinuti za njenu sigurnost. U to vrijeme jedva u tinejdžerskim godinama, upadala je probleme s policijom zbog nepoštovanja kodeksa skromnosti i kupovine muzike koju je režim zabranio.

Nagovorili su je da živi sa porodičnim prijateljem na školovanju u inostranstvu, a 1983. godine stigla je u Beč, da pohađa Lycée Français de Vienne . Ostala je u Beču tokom svojih srednjoškolskih godina, često se selila iz jedne rezidencije u drugu kako su se situacije mijenjale, a ponekad je boravila i kod prijatelja. Na kraju je ostala beskućnica i živjela je na ulici tri mjeseca, sve dok nije hospitalizirana zbog gotovo smrtonosnog napada upale pluća . Nakon oporavka, vratila se u Iran. Studirala je vizuelnu komunikaciju, da bi na kraju stekla magisterij na Islamskom univerzitetu Azad u Teheranu.

Satrapi se udala za Rezu, veterana iransko-iračkog rata , kada je imala 21 godinu, od kojeg se kasnije razvela. Zatim se preselila u Strazbur u Francuskoj. Roditelji su joj rekli da Iran više nije mjesto za nju i ohrabrili je da trajno ostane u Evropi.

Satrapi je udata za Mattiasa Ripu, švedskog državljanina. Žive u Parizu . Osim svog maternjeg jezika, perzijskog , govori francuski, engleski, švedski , njemački i italijanski.

Zerocalcare

Rech je rođen u Cortoni , Italija, od oca Italijana iz Rima i majke Francuskinje . Odrastao je u Francuskoj , potom u Rimu . 

Godine 2003., u dobi od 20 godina, Rech je počeo raditi kao ilustrator za Liberazione , Carta, La Repubblica XL i nekoliko drugih časopisa. U to vrijeme je također radio za Zuda Comics , online odjel DC Comicsa . Godine 2004. napravio je strip o samitu G8 u Đenovi , koji se održao tri godine ranije.

Zerocalcare je objavio svoj prvi grafički roman u oktobru 2011. pod nazivom La profezia dell’armadillo , a u novembru je kreirao zerocalcare.it, web stranicu na kojoj je objavljivao autobiografske stripove. U septembru 2012. godine, blog je osvojio nagradu Macchianera kao ‘Najbolji crtač-karikaturista’ i nagradu Gran Guinigi na Lucca Comicsu za najbolju kratku priču.

U aprilu 2016. Rechov četvrti grafički roman Kobane zove: Pozdrav iz sjeverne Sirije objavljen je na italijanskom, a kasnije i na engleskom jeziku. Materijal je ranije objavljen u ‘Internazionaleu’ i fokusiran na sukob između Kurda i Islamske države. 2017. Kobane Calling je osvojio Micheluzzi nagradu kao najbolji crtani film na Napuljskom Comiconu. U oktobru 2017. u produkciju je ušao film zasnovan na njegovom prvom grafičkom romanu La profezia dell’armadillo . Zerocalcare je bio jedan od četiri scenarista u filmu.

L’Espresso je 14. januara 2018. objavio kratki strip Zerocalcare pod nazivom ‘Q uesta non è una partita a bocce’, fokusirajući se na uspon neofašističkih pokreta u Italiji,  a 3. septembra 2018. objavljen je film La profezia dell’armadillo . Ubrzo nakon toga, u novembru, MAXXI muzej je bio domaćin izložbe Zerocalcareovih radova pod nazivom Zerocalcare. Scavare fossati, Nutrire coccodrilli . Trajao je do marta 2019.  Istog mjeseca u Teatro del Giglio debitovala je pozorišna adaptacija Kobane Calling: Greetings from Northern Syria , i gostovala u sklopu pozorišne sezone 2019/2020.  Godine 2020. Zerocalcare je dobio veliku vidljivost, posebno zahvaljujući animiranim kratkim filmovima Rebibbia Quarantine koji su emitirani na LA7 u programu Propaganda Live tokom zatvaranja zbog pandemije COVID-19 u Italiji .

Zerocalcare je 21. decembra 2020. najavio da će kreirati animiranu seriju za Netflix pod nazivom Tear Along the Dotted Line . Deset mjeseci kasnije, 8. oktobra 2021., Netflix je objavio teaser trejler za emisiju, koji je najavio datum izlaska serije 17. novembra 2021. godine. Predstava je premijerno prikazana deset dana kasnije, 18. oktobra na RomaCinemaFest-u. Izdavačka kuća Ablaze je 16. novembra objavila da će objaviti engleski prijevod prva tri grafička romana Zerocalcarea, The Armadillo Prophecy (2011), Tentacles At My Throat (2012) i Forget My Name (2014). Pokidanje duž isprekidane linije objavljen je preko Netflixa 17. novembra 2021. Rane recenzije su bile pozitivne.