PRATITE NAS I NA VRIJEME OBEZBJEDITE NAJNOVIJA IZDANJA

Moja kratka priča

``U vrijeme kada sam ja počinjao, domači strip i nije bio ono što je danas. On je tek stidljivo tražio svoje mjesto pod suncem.``

g

Jedina sarajevska striparnica Agarthi Comics izdala je reprint Valtera, svojevremeno najprodavanijeg stripa u Jugoslaviji. Nacrtao ga je osamdesetih godina prošlog stoljeća Ahmet Muminović u tri sveska. Netom po objavi strip Valter izložen je na sajmu knjige u Beogradu. Zapazili su ga izdavači iz Kine i odlučili uvesti ga u svoju zemlju. Strip je preveden na kineski, ali su ondašnji izdavači napravili presedan: uz crtež je uveden i oblačić kao oznaka za govor i to je učinjeno prvi put u historiji kineskog stripa.

“Valter je prodan u 50 miliona primjeraka. Za mene je to bio kuriozitet”, sjeća se Muminović.

U više od pola vijeka karijere, Ahmet Muminović je bio nagrađivan, ali i kritiziran i osporavan. Iz njegove “radionice”, u kojoj mu je uvijek pomagala supruga Zekira Kira, izašle su hiljade i hiljade stranica stripa. Njegovi stripovi objavljivani su u Švedskoj, Finskoj, Francuskoj, Španiji, Turskoj i Kini.

Niko nije mogao predvidjeti uspjeh stripa o narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Vladimiru Periću Valteru. Muminović je prije Valtera crtao i strip Otpisani, zasnovan na scenariju istoimene serije. Likove je ilustrirao prema izgledu glumaca koji su tumačili uloge u popularnoj televizijskoj seriji. Kako je to bio projekt od državnog značaja, Ahmetu je u poslu pomagala i supruga Zekira. “Honorar je bio tri puta veći od onog što smo tražili. Tek kasnije sam shvatio i zašto – zbog Dragana Markovića (u to vrijeme predsjednik Udruženja novinara Jugoslavije, urednik Nina, član Centralnog komiteta SFRJ), koji je pisao scenarij da bi ga se što više moglo platiti. Važilo je pravilo da tekstopisac dobija trećinu, a crtač dvije trećine honorara”, objasnio je Muminović, dodavši da se za taj honorar mogao kupiti stan u centru Sarajeva. Objavljeno je petnaest svezaka Otpisanih u velikim tiražima.

Promocija Stripa ``Valter brani Sarajevo`` - Ahmet Muminović

f

Best-seller

Contemplating inspiration

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis.

j
BEST-SELLERS

Paris stories

h
best-sellers

Tour Eiffel

events

Promocije

Saznajte gdje je sljedeći strip događaj!

Subscription

Free e-book for subscribing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididuntunumirum ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad.

News

Latest blog posts

Mula Mustafe Bašeskije 63, 71000 Sarajevo +387 33 53 44 00 info@agarthicomics.ba
Besplatna dostava za BiH
za narudžbe preko 50$