Shopping Cart:

Cart empty
 x 

You have no items in your shopping cart.

Total
×

Upozorenje

No Shop Currency defined! Contact the administrator, if you are one go to http://agarthicomics.ba/administrator/index.php?option=com_virtuemart&view=user&task=editshop

Mali Rendžer

 

mali rendzerPriča o Kitu Telleru (Malom rendžeru) počinje 15. juna 1958. godine, kada su svjetlo dana ugledala dva stripa o tinejdžerima sa Divljeg zapada. Prvi je bio Mali rendžer (Il piccolo ranger), a drugi Tim Carter (Kapetan Miki je tada izlazio već sedam godina), kod nas poznatiji kao serijal Tim i Dasti (Il ragazzo nel Far West). Stripovi su izlazili u tada popularnom striscia formatu, a izašlo ih je ukupno 328 striscia, zaključno sa 25. aprilom 1971., dok je objavljivanje u današnjem, "Bonelli" formatu počelo 1. septembra 1963. 

To je bio period kada je svaki ozbiljniji izdavač stripova morao imati i nekog "dječaka heroja", budući da su bili više nego popularni (jedno vrijeme se čak razmatralo da i Kit Willer, Texov sin, dobije svoj serijal).

Priča počinje u prvoj polovini 1870-ih godina (Il picollo ranger, ZS 54 – Lažni žig M7). Kit Teller je 14-godišnji dječak irskog porijekla, skoro pa siroče, čija je majka umrla (nikada nije objašnjeno na koji način, niti je spomenuto njeno ime), a otac Ted bio je rendžer, optužen za izdaju. Teška sudbina za jednog 14-godišnjaka i neobična za jednog Bonellijevog junaka (slična situacija je jedino kod Zagora). Prve epizode prepune su junakovih suza, što se već nikako ne može sresti kod ostalih Bonellijevih "junačina".

Strip su stvorili scenarista Andrea Lavezzolo i crtač Francesco Gamba. Njih dvojica uradili su niz prvih epizoda, a kasnije ih mijenjaju brojni drugi autori. Guido Nolitta se vrlo brzo pridružio Lavezzolu, uglavnom kao koscenarista, a u epizodama No. 17. Stella del nord i 18. Formiche rosse (LMS 54 i 56) i kao samostalan scenarista. Međutim, nakon samo nekoliko epizoda Nolitta se povlači (vratit će se tek na kraju serijala), a Lavezzolo ostaje sam sve do 1973. godine, kada mu prvo u nekoliko epizoda asistira, a kasnije se i osamostaljuje Decio Canzio.

Za razliku od ostalih Bonellijevih junaka, koji su već na početku serijala dokazani i priznati heroji, a uz to i snagatori, Kit u svojim prvim avanturama pobjeđuje zahvaljujući sreći, slučajnosti i lukavstvu. Također, za razliku od ostalih junaka, on po pravilu griješi u svojim procjenama, ispada naivan, pretučen i zarobljen. 

U prvim epizodama Kitovi pratioci u avanturama su uglavnom narednik O' Hara, otac Moses, crnac Ibrahim i Chin Lao, da bi u epizodi Gospodar munje (LMS 20) upoznao i Frankiea Belevena, simpatičnog brku koji će mu postati nerazdvojni pratilac. Pored njih, vrijedi spomenuti i komandanta utvrđenja, Kitovu djevojku Clarettu, njenu majku Rosu Morning i majčinog udvarača Brandy Gima, Denty Billa, Mosesa Tellera, Sivog Sokola (ili Sivog Vuka – sina poglavice Pawneeja), Chin Laoa te vjernog konja Crnu Munju i psića Terija.

 

© 2019 Agarthi Comics. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.